Archeon Culinair

 Bekijk het evenement

Zaterdag 26 & Zondag 27 september

Proeven, smullen, vingers aflikken, drinken, ruiken en keuren

Hapjes, spijzen en lekkernijen (mmm…) uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen

Alles met de inspirerende aanwezigheid en expertise van de befaamde Pierre Wind

Pierre Wind is beide  dagen  in de weer met insectenhapjes uit de prehistorie, Romeinse gerechten voor jong en oud, tot het middeleeuwse braadstuk.

Als je in het mesolithicum leefde, was je vooral bezig met jagen en verzamelen. Je at vis, klein wild, noten en wortels van struiken of vruchten. In Archeon zijn de jager-verzamelaars bezig met het braden van een wild zwijn, maar ze schuwen ook het eten van insecten niet. Deze zijn erg voedzaam! Probeer zelf ook eens een meelworm te eten, als je durft!

 

Bij de eerste boeren is men bezig met het bakken van brood en maken van kaas en er wordt ook al een soort  bier gebrouwen!

In de Romeinse tijd werden op straat hapjes bereid, voor de drukke Romein onderweg. Proef de heerlijke culinaire hoogstandjes die de Romeinen naar ons land brachten, of maak een praatje met de wijnhandelaar die zijn waar aanprijst. Proef hetzelfde eten en drinken dat 2000 jaar geleden door senatoren werd genuttigd. Heerlijk genieten van Libum, het Romeinse brood, Posca – praktische soldatenwijn en voor de kinderen Romeinse poffertjes.

In de middeleeuwen is de dagelijkse kost een stoofpotje of pap, aangevuld met vers brood van de bakker en natuurlijk bier uit het klooster! Er wordt vis gerookt bij de visser en voor de kinderen worden knieperties gebakken. Maar de gegoede burgerij wil wat meer luxe, zij eten het liefst een diner met meerdere gangen, waarbij het bijna net zo belangrijk is, dat het eten er duur uitziet, als de smaak!

Marktkraampjes

Middeleeuws koken Boekenkraam – Claudia van den Poel
Kwekerij Schouten Kruiden en vaste planten
Fruittuin de Ooievaar Zacht fruit
Kaasboerderij Sol Kaas
Mengelmoestuin Zalven, tinkturen, bijzondere jams
Blauwe Meije Jams, chutney, rabarbercello
Robert Kist Pepers, tomaten
Thessa Belo Worsten
Destilleerde Keuris Jenevers & Likeuren
Robert Berger Wijnen 30 soorten wijnen
Vernooij ijs IJs
Forelvisvijver Gerookte forel
Margo Mooren Zuivel: boter / melk
Ard Hoogervorst Kersen en vijgen
Lekkers en Moois Jam
Ferry Lempers Slager
Femke & Sander Cheesecake

Finale Verkiezing Groene Hart Streekproduct van het jaar

Op zaterdag 26 september van 10:00 tot 12:00 uur in Archeon (gratis entree). De drie finalisten zijn tijdens een korte workshop klaargestoomd voor de finale. Na een korte presentatie zal topkok Pierre Wind de laatste punten toekennen aan de drie finalisten en zo bepalen welk product zich het Groene Hart Streekproduct 2015 mag noemen.

De drie finalisten zijn:

Lekkers en Moois Jam
Ferry Lempers Slager
Femke & Sander Cheesecake

Programma finale

10:00 uur Archeon open
10:30 uur Ontvangst gasten en genodigden (verzamelen op plein)
Welkom in Archeon door Jack P. Veldman, directeur
10:35 uur Welkom op Finale door Joke Eek, voorzitter Convivium SlowFood Groene Hart
Uitleg programma – aankondiging Pierre
10:45 uur Presentaties en proeven
3 x maximaal 10 minuten
Finalisten presenteren hun product. Na de presentatie is er een moment van gesprek tussen Pierre en finalist en proeft Pierre het product en vertelt wat hij proeft.
Volgorde volgens smaakpalet:
1. Ambachtelijke Slagerij Ferry Lempers – Strivali
2. Lekkers en Moois – Ingrid Dering – Framboos-Mandarijn-Basilicumjam
3. Patissiers Femke en Sander – Femke Pont – Dutch Cheesecake
11:05 uur Juryberaad: punten tellen bij punten eerdere jury
11:15 uur Uitreiking – presentatie door Pierre Wind
11:20 uur Foto moment met bloemen
11:25 uur Bedanken Pierre namens Groene Hart door Joke: cadeautje
Bedanken voor aanwezigheid: kijk rond en geniet: door Jack Veldman
11:30 uur Einde Finale

Voor meer informatie: http://www.groenehart.nl./over-het-groene-hart/specials/streekproducten

    

Reacties

reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *